CHOPOK 2018

2018.08.18

Kiváló nyári időben sikerült lebonyolítani a CHOPOK magashegyi túránkat. Hangulatfelelősünk maga a hegy, színpompás látványt prezentált szemeinknek.

A túra 3 főszakaszból állt.

Nyílván egy ekkora hegyet meghódítani a legkihívóbb feladat, ha túracipős útvonalon indulunk el fölfelé. Természetesen használatba vehettük volna a drótkötélpályát is, ami félóránként felszállította a turistákat, de mi határozottan szerettük volna bizonyítani, hogy a Mátra lábánál élő emberek sem pudingból vannak. Ezért apró, de határozott lépésekkel irányba állítottuk magunkat, és elindultunk az alsó liftállomástól, ami 1084 méteren található. Az első turistaháznál tartottunk egy nagyobb pihenőt, (Chata Milana Rastislava) amit 1740 méter tengerszinti magasságban fekszik. Első gondolatra laikusok azt gondolhatják, hogy ennek a túrának talán ez a legnehezebb szakasza. De nem!

Második szakasz.

A turistaházat elhagyva a CHOPOKI csúcs felé, igazán pazar kilátásban részesülhetünk minden irányban. Hatalmas hegyvonulatok és mély völgyek váltogatták egymást. Rengeteg fényképet próbáltunk készíteni több szemszögből, de ezeket otthon megnézve közel nem adták vissza azt a energiával feltöltött teret amit ott láttunk. Gerinctúra volt ez a javából, hol kicsit lefelé, hol kicsit fölfelé. Volt akinek nagyon fölfelé. J A CHOPOKI csúcsot elérve (2024 méter), kicsit megpihent, a 18 főből álló széles korosztályt képviselő turista csapat.

Harmadik szakasz.

A túra egyik legnehezebb szakasza következett. Ugyanis nagy esésvonalú jelzett útvonalon kezdtük meg az ereszkedést. Az ilyen mozgásformánál, teljesen más tartó funkciójú izomcsoportokat mozgatunk, és funkcionálisan másképpen terheljük a szalagjainkat is. Természetesen ezt pár méteren keresztül észre sem vesszük, de hosszas kilométereknél ez erős fájdalomként jelentkezhet a térdkörüli részeken, illetve az izmokban. Kijelenthetjük, hogy a lefelé való közlekedés, sokkal megterhelőbb volt, mint a fölfelé. Hétköznapi életünk során ritkán használjuk ilyen inverz formában izmainkat és szalagjainkat. De amint említettem az elején, nem pudingból vannak a Mátraiak, és ezt a kihívást is szépen leküzdöttük. Ebben az útvonalban benne volt a híres siratófal is. J

Mint szervezőnek, kötelességem gratulálni a csapat minden tagjának, hiszen egy minden oldalról jól felkészült csapattal találtam magam szemben, ahol semmilyen probléma nem merült fel az út folyamán. Gratulálok mindenkinek.

Apró észrevételem és egyben elismerésem, hogy másnap, a családi tenisz programunkat sem halasztották el aktív turistáink.