EMP egészség megőrzés

Előzmények:

A Mátrai Erőmű korfája erősen öregedésnek indult, az átlagéletkor 49-50 év a dolgozóknál. A humánerőforrás felismerve a kialakult helyzetet egyre nagyobb problémánk ítélte meg a korral járó és sokasodó táppénzes napokat, melynek gazdaságilag, és munkaerőpótlásnál is komoly dilemmát okozott, és okoz a mai napig is. Lépésekre volt szükség, hogy a táppénzes napokat amennyire csak lehet, visszaszorítsák, megelőzzék. Erre egy többlépcsős egészségvédelmi programot hoztak létre, mely állomásai a következők: folyamatos szűrések, szóbeli tanácsadások és sporttal támogatott mozgásformák lehetőségének kialakítása volt.

Az EMP születése:

A humánerőforrás megkeresette a Mátra SE-t, és megkérte, hogy dolgozzon ki a munkavállalóknak sportolási lehetőségeket, mellyel, egy egészségesebb élettel lehetnek gazdagabbak, ezzel is csökkentve a TB-s napok számát.

Az egyesületben több kreatív kolléga (EMP Team) felvállalta a feladatot, mely több részről is komoly tervezést, kivitelezési nehézséget okozott. Mivel többnyire a sportegyesület eddig fiatalabb korosztállyal sportoltatott, most merőben egy olyan közösségbe kellett sportot prezentálni, akik eddig szinte soha, illetve csak nagyon ritkán vettek részt valamilyen mozgásformában, továbbá már egy berögzült életciklussal tevékenykedtek a munka befejezése után.

Elsőképpen a sporttartalom publikálás, marketingjén alakítottuk ki, hogy miképpen lehetne színes, figyelemfelkeltő, amire felkapják a fejüket a dolgozók. Nyílván "gyere futni!" vagy ehhez hasonló verbális vagy nonverbális megszólítás kevésbé lett volna célravezető. A gondolatok összerakásában a megszólítással párhuzamosan pedig maga az a sport tartalom kialakítása is komoly problémákba ütközött, ugyanis például egy professzionálisan megszervezett félmaratoni futás lehetőséget minden bizonnyal teljesen figyelem kívül hagyták volna. További praktikai kérdés, hogy időben mikor tudjuk sportolásra szólítani a dolgozókat, melyben maximálisan figyelembe kellett venni a váltóműszakos munkatársak munkarend beosztását is.

Jó pár gondolatot lemodellezve megszületett a jó kicsengésű "Bónusznap", mely alapgondolata és magyarázata az volt, hogy életnapokat lehet szerezni az MSE EMP Team részéről ajánlott és felügyelt sportolási lehetőségekben való részvétellel. Amely kijelentéssel nem is túloztunk. További motiváció képen pedig bónuszpontokat lehet szerezni egy-egy sport teljesítmény során. A különböző sportokban a megszerezhető pontok száma megalapozott szabályra van építve. A különböző mozgásformáknál kiszámoltuk, és 1 pontot adtunk 400-500 Kcal elégetéséért. Nyílván egy futásnál illetve egy túránál is teljesen más volt a távolság, de már egy megalapozott rendszert vettünk alapul, amiben nagy segítség volt az MTSZ struktúra, továbbá saját tapasztalataink. Minden részünkről kiajánlott sportra ugyan nem, de többnyire általában 40-50 perces mozgás után járt 1 pont, mely takarta a 400-500 Kcal elégetését. Mint később kiderült a motivációs pontrendszer óriási sikereket hozott, a dolgozók beszámolóik alapján versengést láttak a gyűjthető pontokban. A felfogásnak annyira nem, de a végeredménynek annál jobban örültünk, hiszen ez rendszerességet alapozott meg a sportolásban, és tagadhatatlanul ez volt a célja az EMP Team-nak.

Az EMP működése:

A sportolási lehetőségeket 2013 második félévétől az alapoktól indítottuk, ez azt jelenti, hogy a második félévben főképpen könnyű mozgásformákat választottunk: túrázás, szervezett kerékpár túrák, amelyeket jól tudtunk illeszteni a változatos munkarendhez is. A dolgozók becsábításhoz a már publikált motivációs rendszer mellett megszólítottuk a dolgozók családtagjait, kellő hangsúlyt fektetve a fiatalabb családtagok részvételének biztosításához is.

A cégnél működő információs csatornákat is bevetettük az egészségmegőrző (EMP) programok publikálásánál. Folyamatos hírekkel, egészség tanácsokkal, magyarázatokkal, sportolások sokszínű jótékony hatásával úgymond bombáztuk meghatározott időciklusokkal a dolgozókat. Lehetőségünk volt egy folyamatos motivációs kisfilm vetítésére is a sűrűbb, forgalmasabb helyeken. Erre azért vagyunk büszkék, mert a filmet saját magunk készítettük, melyben dolgozói szereplők voltak, ennek nagy jelentősége volt. Azóta már több elérhető filmünk van, melyet a belső számítógépes hálózat szerverén és YouTube csatornán elérhetnek a dolgozók. Igazán jó élmény látni miképpen nézik a dolgozók egymás sportolási szokásait. A mai napokban már saját hírlevelünk is van, melyben az egészséges életmód folyamatos publikációja mellett, a programjainkról is folyamatos figyelem felhívást tudunk alkalmazni.

A dolgozókkal folyamatos úgynevezett multiplex kommunikációt folyatatunk kérdőívek segítségével, illetve riportok készítésével, ezek az információk nagy segítséget nyújtottak abban, hogy miképpen fejlesszük, tegyük színesebbé a mozgáskultúrát, milyen irányban induljunk tovább. Bizonyos célzott riportokat a már jól bejáratott kommunikációs csatornákon publikáltunk is.

A dolgozók felé kialakított, és jól tálalt motivációs rendszer mozgásba lendült. Amire kevés hangsúlyt fektettünk az a megfelelő adminisztráció kialakítása volt, ugyanis már az első két hónapban gyors életre kapott a program, ahol nagyszámú pontokat kellett rögzíteni, melyre kellő időben nem alakítottunk ki adminisztrációs felületet. Gyors rohammunkában sikerült egy olyan számítógépes felületet kialakítani, ahol megfelelően és korrekten tudtuk rögzíteni a sportolások után adható pontokat. A rendszer a mai napig folyamatos fejlesztés alatt áll annak megfelelően ahová jutott napjainkig az EMP.

És, hogy meddig jutott?

2013-ban a 6. hónaptól indított EMP 344 dolgozót mozgatott meg a részünkről hirdetett EMP mozgásformákban. Nagy hangsúlyt fektettünk az év végi motivációs rendszerben szerezhető pontok beváltására. A pontokat ajándékokra lehetett váltani, ahol három pontküszöb lett kialakítva, és ennek megfelelő ajándékok lettek átadva. A megszerzett pontokkal jól lehetett modellezni a sportolási rendszerességet, és ezekkel az adatokkal megfelelő előterjesztést tudtunk adni a cég felé az elért eredményekről.

Az EMP sikereit egy működési szabályzatba foglaltuk, és tettük közzé, amiben nagyon pontos szabályrendszer lett kialakítva a pontozásról, és magáról a program működtetéséről.

A 2013-as féléves eredmények jól debütáltak az igazgatóság előtt, ugyanis 2014-ben ismét felkérést és már nagyobb anyagi támogatást kaptunk a program folyatatására. Nyílván ebben az évben már több programot tudtunk kiajánlani a dolgozók felé, építkezvén a riportok és a kérdőívek tartalmára.

2014-ben már közel 500 dolgozó vett részt az egyre színesedő program palettánkon, majd mindezt megfejelve 2015-ben az előterjesztésben közzel 600 dolgozót tudtunk megemlíteni, akik részt vettek az EMP-ban. Amíg 2013-ban 12 addig 2015-ben már több mint 23 mozgásformából tudtak választani a munkatársaink.

Az EMP működetése, a Mátra Sportegyesültre is jótékony hatással volt. A több éven keresztül alig-alig mozduló tagsági létszám mutatói is kilendültek. Nagy örömünkre több olyan dolgozó és családtag is regisztrált az egyesületbe, akik sportszakmailag több lehetőségre is igényt tartanak. Rövid időn belül közel 70 fővel emelkedett az egyesület létszáma.

2015-ben már nem csak egyszerű sportmozgásban vehettek részt a dolgozók, hanem specifikusan felépített és ezzel megalapozott versenyek is a program repertoárba kerültek.

Megrendezésre került házi versenyekben a Mátrai Erőmű kupa alpesi sí verseny, Markazon a tóparti több próba triatlon verseny, ugyancsak házilag szervezett Tisza-tó kerékpárverseny, a cég területén biztonságtechnikailag alaposan előkészített lépcsőfutó bajnokság, a regionális médiában közvetített naperőmű biatlon bajnokság. De nem csak háziversenyeken vettünk részt, jól debütált a dolgozói részvétel a Fut a Cég 2015 Extra versenysorozaton is ahol 620 cég közül a 11. helyen végzet a Mátrai Erőmű Zrt dolgozói csapata. 2016-ban pedig dobogós helyen végzet a FAC csapatunk.

A megalkotott program építő pedagógiája az alapoktól elérve a mai szintet az MSE részéről igazi sikernek könyvelhető el. Nagy feladatnak tartottuk a velünk egykorú és idősebb kollégák lépésről lépésre való becsábítását egy egészségesebb életmódra. Rengeteg magyarázat, és elért tények publikációja áll a működő program mögött. Természetesen a sportprogramok lebonyolítását azok további kifejtését hosszasan lehetne taglalni, továbbá a kialakított EMP ügyrendet melyben részletezve vannak a program finanszírozások és a dolgozói bemotiválás specifikációja saját kézi iratunknak tartjuk. 


SPORTOLÁSI JÓ TANÁCSOK EMP RÉSZTVEVŐKNEK